Plaintif dan Defendan

Disebabkan ammi berada didalam bidang guaman (tapi ammi bukan peguam tau), jom ammi kongsi terma-terma basic untuk kes-kes sivil yang mungkin orang awam tak tahu.

(Source from Google

Plaintif
Plaintif adalah pihak yang menuntut / pengadu (claimant) / pihak yang memulakan sesuatu tindakan undang-undang di Mahkamah. 

Tuntutan oleh Plaintif boleh dimulakan dengan cara memfailkan Writ Saman (yang disokong oleh Pernyataan Tuntutan) ataupun Saman Pemula (yang disokong oleh Afidavit Sokongan) 

Defendan
Defendan pula adalah pihak yang didakwa /dituntut dalam Mahkamah undang-undang kerana kesalahan atau kerana dakwaan yang didakwa.

Kata dasar Defendan adalah 'DEFEND', bermaksud Defendan perlulah membela dirinya apabila Plaintif memfailkan tindakan keatasnya dengan cara memfailkan Pembelaan (Defence) sekiranya Plaintif memfailkan Writ Saman atau Defendan boleh mengikrarkan Afidavit Jawapan sekiranya Plaintif memfailkan Saman Pemula.

Kita start dengan yang betul-betul basic ye.  Nanti kita sambung lagi.

Post a Comment

15 Comments

  1. emmmm....ko nak jadi defender ke plantif ni? selalu gak confius bila layan cita korea. eh eh..pulak. he he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh taknak langsung sbb semua ni perlukan duit

      Delete
  2. Faham.. :) Tunggu next session pula. Suka sangat bidang undang undang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cari masa dulu...nak mengarang fakta bukan auta ni

      Delete
  3. terima kasih atas perkongisan, saya selalu confuse juga term2 guaman ni ammi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ammi yg dlm bidang ni pun kadang-kadang rujuk nota sbb kita bukan loyer

      Delete
  4. boss aku tulen bang.... ha ha ha..dia memang minat menanam2 ni. kat umah pun byk pokok. ada projek baru gak, nanti aku update lagi.. he he he...
    aci ek jawab kat sini.. :-)

    ReplyDelete
  5. ya ini yang biasa kita baca, tapi memang banyak istilah lain yang tak di pahami...

    ReplyDelete
  6. Okay, baik..faham dan jelas disitu :)

    ReplyDelete
  7. Defendan selalu dengar. Plaintif istilah baru saya belajar hari ini

    ReplyDelete