COOL ATAU SEBALIKNYA?

Pagi-pagi tadi baca WhatsApp yang kawan ammi di office lama ammi tujukan kat ammi.

Gigih makcik tu bangun pukul 3.40 pagi susukan anak. Mujur zaman itu dah berakhir buat ammi. Taktaulah bila dah bercucu sok macam mana sebab masa ammi dalam pantang haritu memang arwah mama yang gigih bangun bila dengar cucunya merengek. Walaupun ammi memang auto bangun sebab telinga ibu-ibu macam auto sensitive dengan bunyi rengekan anak..tapi mama tetap akan bangun dan duduk sama-sama temankan ammi breastfeed baby. Pastu mama akan tukar diapers baby..nak-nak awal-awal baby mesti poopoo sehari berkali-kali kan.

Rindu dengan kawan ammi ni sebenarnya.  Dia ni lawyer department ammi tapi kitorang ada chemistry yang baik.  Relationship dah tak macam lawyer dan staff..we work well.  Nak-nak sesama perempuankan.


"Terus teringat kat sis".. katanya

Dulu rajinlah borak-borak hal parenting dengan dia..such a good listener.  Even sekarang ni pun kalau rasa antara kami nak share we still whatsapp each other.


Mak-mak rasa apa bila dah tengah malam baru anak-anah terhegeh-hegeh cakap "esok cikgu suruh bawak itu ini...."?

Korang ok ke atau auto transform?

Teringat ayat arwah mama... "Dah berak baru nak cari jamban?"

Bila mama dah sebut camni je auto gigil uollsss..confirm kena sedas dengan apa je yang ada dekat tangan mama.  Kalau mama tengah melipat kain...dengan kain dia libas.  Dapat pulak kalau terkena butang seluar jeans kan... hadoiiiii.

Post a Comment

10 Comments

  1. kannnn..memang hijau la jadinya. tapi mak2 kan, layan jugak la mana yg boleh.

    ReplyDelete
  2. Haha transform terus.. kalau lewat dh nk time tdo br nk bg tau capai apa yg ada lah kot.
    Klau sempat pi kedai tapi mulut membebel la jawabnya..hahaha

    ReplyDelete
  3. pernah gak la anak dara SA tu buat pernagai macma tu...SA pandang dia kecik besar kecik besar je....last2 atuk cakap jom la pi cari..tunggu mama ko kang dah jadi naga pun x dapat apa ko nak...

    ReplyDelete
  4. mau kena piat telinga kalau mak akak..hahah..bila anak-anak ni, kadang-kadang ada cikgu yang peka pada perangai murid, dia akan inform kat dalam group whatssap..

    ReplyDelete
  5. Mak jadi ijo.. bapak relax lagi jadi aquaman cool and chill hehe

    ReplyDelete
  6. Nak buat macam mana. Esok sekolah baru auto teringat apa yang cikgu pesan. 🤣

    ReplyDelete
  7. hahaha... saya dulu selalu mcm ni. esok nak guna, malam baru nak bgtau

    ReplyDelete
  8. sebenarnya kita pun pernah buat masa kita sekolah tu. hehe

    ReplyDelete
  9. aduhaiiiii memang mak mak jadi hulk le kalau malam-malam baru cakap untuk esok hari. Time siang tak pulak cakap....grrrr

    ReplyDelete
  10. Hahaha..kenangan. Memang beginilah zaman kanak kanak..mak pak sabo je lah kan.

    ReplyDelete