Benda boleh tiru, kita tiru

Semalam balik kerja ammi rasa lapar sangat.

Hampir 2 hari tak makan nasi uollss.
Abah & anak-anak ke Seremban pagi Isnin.  Jauh nau merepair kereta...mujur tak repair kat Langkawi.  Petang Isnin Abah call kata tak boleh balik sebab ada sparepart yang tak sempat sampai dan nak sambung buat hari Selasa.  Hmmmmmm.  Maka terpaksalah seketul ammi ni tidur sorang-sorang kat rumah.  

Pagi Isnin ammi sarapan maggi je kat office.  Balik kerja dalam pukul 3 tu ammi beli sebuku roti je, bakar 2 keping makan dengan daging burger.  Malam tak makan sebab rasa kenyang sebab ada sulam dengan buahlah, keropoklah.

Pagi Selasa sebelum ke office, ammi belilah kuih 2-3 ketul dari makcik bawah rumah.  Sampai office macam biasa sediakan nescafe o kaw dulu secawan..dah gian kafein.  Malam sebelumnya dok tahan takmo minum.

Petang Selasa ammi keluar office agak lewat.  Pukul 4 baru keluar.  Dalam otak macam "nanti nak singgah beli nasi kerabu depan pagar rumah".  Tapi masa kat dalam grab tu tiba-tiba teringat resepi tumis telur yang Dana pernah share dulu.  Laju-laju cari resepi tu..mmg simple tapi biasalah...Ammi mudah lupa.

Sampai rumah, masukkan wedges dalam Air Fryer...masak nasi pastu ammi solat Asar dulu.  Lapar wei...

Conceng-conceng jap kat dapur...alhamdulillah siap.

Call Abah tanya dia kat mana..masih di Seremban.  Ok baiiii..tak kuasa nak tunggu makan sama-sama.  Ammi dah lapar tahap apa ntah.


Haaaa...amacam Dana?  Kira jadilah ni walaupun tak pedas sangat dan tak pekat kuahnya macam Dana punya.  Cili ni macam menyorok ke mana ntah rasa pedasnya.

Ammi derhaka sikit tumbuk halia sebab takut rasa hanyir telur tu


Lawankan dengan sambal sardin.  Serius tak pedas.  Ammi makan sambil letak chili flakes semalam sbb apa kena ntah cili padi ni..

Dan....yang kelakarnya, dah hampir nak tidur baru ammi teringat ammi ada masukkan wedges dalam Air Fryer.  Tujuan asal nak masukkan wedges tu dalam sambal sardin.  Ahaksss.

***************

Pagi tadi panaskan semula wedges yang dalam Air Fryer tu, balance sambal sardin kita nasi gorengkan aja untuk sarapan pagi.



Apsal teruk sangat level pelupa ko ni Ammi oooiiii??

Post a Comment

45 Comments

  1. biasa la tu...faktor umur, sama je aku pun..
    emmm...x pernah try masak cam ni..leh cuba ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. lauk sempoi less than 1/2 hour blh siap..

      Delete
  2. fuh sedap2 nampak semua! Tergelak saya terbayang repair kereta bawak ke langkawi tu hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah..ibarat sarapan di lemang To'ki.. lunch di asam pedas melaka. Ada je kan org gini

      Delete
  3. haha...selalu gak tertinggal mkanan dalam air fryer. dah siap makan baru teringat

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh bersuara mesti meremang dok dengar org panggil nama kita sayup2 kan haha

      Delete
  4. Sedap pulak tengok nasi goreng tu..

    ReplyDelete
  5. "mujur tak repair kat Langkawi"..haha..kelakar lah Ammi. Nampak sangat pasrahnya :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah kan..mcm kat KL ni xde kedai pulak

      Delete
  6. Uncle kalau tiru pun tak jadi... huhuhu

    ReplyDelete
  7. org perempuan, conceng conceng nahh hasil totap menyelerakan hehe kalau bagi kat kita conceng2 hampeh jadinya hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cuba dulu bang.. suami ammi dulu pun slalu kata tak reti tak reti..sudahnya sekarang anak-anak selalu je request kat dia macam2

      Delete
  8. Telur tumis tu sedap. Fiza pun masukkan halia kalau buat stail gitu untuk kurangkan hanyir telur. Dah lama tak buat. Hehe... Nanti kita buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lauk sempoi mmg bestlah kot kan..takyah nak beriya sangat

      Delete
  9. wah terlihat sedap sekali mbak
    apalagi saat cuaca hujan seperti ini
    sangat nikmat disantap bersama keluarga

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya emang enak.. makasih pada mbak Dana yang share resep nya..

      Delete
  10. lain macam hasil conceng2 nya. boleh mengundang lapar.
    ratah begitu pon sodap tumis telur. tak pun campak mee maggi dalam tu.ha3
    kalau bab nak makan tu laju jer memikir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pagi Isnin tak makan maggi rasanya mmg maggi juga..
      tp hari2 makan maggi kan kene gi visit spital pulak dah umur lanjut gini

      Delete
  11. Itu tandanya kena pi bercuti tu Ammi...refresh balik...hahahaha

    ReplyDelete
  12. Sedap tu resipi tumis telur blogger Dana. Saya suka perkongsian masakannya.

    ReplyDelete
  13. Nampak sedap..belum pernah try..boleh masuk list ni..
    Best kan sesekali jadi orang bujang🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. best sangat mamacella..tenang je takyah suruh mandi, suruh kemas katil, suruh basuh cawan yang dorang dah minum tak reti nak basuh

      Delete
  14. Sedapnya sajian ammi, pandai masak, repair kereta di langkawi, kena la ikut hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..dah alang-alang tak pernah jejak kaki ke Langkawi..mana boleh suruh dia gi sendiri

      Delete
  15. Asal jadi sudah lah kan. Mujur teringat jugak tu. Kalau lupa sampai berhari hari entah apa khabar agaknya wedges dalam air fryer tu. Banyak fikir kot Ammi.

    ReplyDelete
  16. Wah..rezeki dariNya kena makan

    ReplyDelete
  17. Next time kena set reminder. Kesian wedges tu menung dalam air fryer

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh bersuara kesian dia..sampai hilang suara gamaknya memanggil ammi

      Delete
  18. ini pun dah nampak sangat sedap..

    terliur juga nak makan dan merasainya

    ReplyDelete
  19. jadi kak tumis telur hancur tu... dana pun suka boh kuah banyak, ok je boh halia sikit sebab kadang risau bau hanyir telur kuat...

    nampak ammi punya tumis telur rasa lama dah tak masak, kene masak malam ni rasanya ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha..thanks tau Dana share resepi sempoi2 gini.

      Delete
  20. sedap2 masakan ammi. tumis telur tu mama tak penah buat lg. ala sup juga kan. sedap hirup kuah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah mama bila dah kering idea tu.. pedaskan sikit tumisannya..wallahhh

      Delete
  21. sedapnya...sambal sardin boleh buat dua menu...kalau ada roti, boleh buat sandwich..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..kalau ammi suka je sandwich sardin..anak2 kurang sikit tu yang nasi gorengkan aja

      Delete
  22. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete