Masa ammi kuarantin (18.4.2022 - 24.4.2022) dalam bilik haritu anak-anak ni sibuklah nak tengok muka mak dia yang "cantik" sangat ni.  Especially si bongsu.  Asal dia dengar je ammi bukak pintu nak ambil makanan depan bilik, dia pun laju je ke depan pintu.  Ehhhhhhh kita nak elak dia, dia pulak tadah diri.  Shuuuhhhhh gi main jauh.

Kalau si Khilfi pulak, dia memang ada habit tiap malam akan salam peluk cium pastu adalah "wish keramat" dia.  Hanya dia sorang je dari yang bertiga ada "wish" gitu.  Jadi tiap malam dalam pukul 9 lebih dia akan duduk depan pintu bilik ammi dan wish.

Tapi hari ke-4 ammi kuarantin, dia pun abah kuarantin juga kat dalam bilik asing sebab dia macam ada tunjuk simptom demam, sakit tekak yang bila test negatif.  Sebab risau maka abah kuarantinkan aje dia.  Bila dah kuarantin lagilah dia rasa tak lengkap sebab tak buat apa yang dia selalu buat.

Sudahnya kita bergoogle meet jelah dalam rumah.


Hari pertama bergoogle meet.  Si kecik kena pakai handphone abah sebab dia tak reti buka email.  Dalam handphone dia takda whatsapp nak share link.  Beriya dia mintak nak ada nombor sendiri, tapi ammi masih berfikir perlu ke dia ada nombor sendiri? 

Kerja si bongsu tu memanjang ajalah tukar background, pakai filter sampai naik jelak Khilfi sebab phone dia tak boleh tukar-tukar background.  Aterrrrr ammi belikan dia phone basic je.  Asal boleh berPDPR je haritu.


Next day abah ada ammi share je link ke email handphone Ozil sendiri.  

Mula-mula tu berdengunglah juga sebab si Ozil berdiri betul2 depan pintu bilik nak berGM.  Tak puas agaknya tak dengar suara live ammi dia ni.  

Dan bermulalah episod kejap-kejap nak berGM.  Aduhaiiiii...tengah ammi lelap baik punya boleh pulak Khilfi call "jom kita GM".  Pening terus kepala ammi sebab terkejut.

Harini dah 26 Ramadhan, baju melayu tak beli lagi.  Risau tengok lautan manusia bershopping.