Telah dua minggu arwah Kak Siah meninggalkan kami.  Meninggal di tarikh 5.8.2023 jam 7 malam.

Kak Siah adalah isteri pada abang sepupu ammi, Angah Udin.  Ammi rasa dalam ramai-ramai pasangan kepada sepupu, ammi boleh bergurau senda dengan Kak Siah macam dia sepupu sendiri walaupun jarak usia kami hampir 20 tahun.  Kadang-kadang ammi panggil dia Wan Maimunah sebab muka dia macam pelakon tu kan?

Arwah baik orangnya.  Agak cliche ayat ni....tapi itulah hakikatnya.  Arwah memang baik. 

Teringat ammi diwaktu ammi sekolah rendah.  Tiap kali cuti sekolah ammi ni rajin ke rumah makcik dan rumah Kak Siah disebelah rumah makcik.  Kak Siah berniaga nasi lemak di depan rumah masa tu.  Jadi bila ammi kat sana nanti dia akan cakap "nak duit sekolah tak?...kalau nak esok pagi datang rumah tolong kak siah".  Ammi pun akan pergi rumah sebelah...tolong gunting cili kering asingkan biji, tolong lap-lap daun pisang, tolong kerat suratkhabar dan nanti dapatlah upah.  Ammi rasa upahnya memang lebih dari kerja.  Bila dah ada modal, Kak Siah dan Angah Udin kemudiaannya buka restoran di kawasan rumah.

Dah masuk sekolah menengah dah jarang ammi duduk rumah makcik waktu cuti sekolah...segan pun ada.  Dah anak daralah kononnya.

Kemudian, ammi pun beli rumah di taman yang sama dengan Kak Siah.  Arwah mama yang insist nak beli di sini sebab katanya, ramai saudara mara di sini. Betul juga...sekurang-kurang ammi tak risau bila ammi berjauhan dengan mama dulu.  Ramai je yang boleh datang membantu bila diminta.

Kak Siah selalu je hantar lauk kat rumah arwah mama dulu.  "Cik, aku hantar lauk nanti, ko takyah masak".  "Cik Jah, aku ada banyak kaki ayam kat kedai, ko nak tak?" Ha gitulah selalunya.  Kadang-kadang sampai penuh freezer arwah mama dek lauk dari kedai kak siah ni.

Masa sefamily ammi di Seremban kena covid dulu, memang ammi call minta Angah Udin dan Kak Siah tolong hantarkan makanan utk adik ammi yang kuarantin dalam rumah sorang-sorang.  

Kadang-kadang kalau ammi bersarapan di kedai dia pun dia taknak ambik duit...mulalah ammi mengayat..."ko dah kaya ke kak?...memang dah boleh pergi haji balik hari ek.  Tak ambil lenkali memang taklah Shila datang makan kat sini".  Jadi ambillah juga dia duitnya....ater dia pun ada pekerja yang nak dibayar gaji, nak bayar sewa kedai.

Dihari terakhir arwah...arwah masih masak seperti biasa di kedai.  Balik kerumah sekitar jam 4 petang arwah mengadu penat...dan jam 7 arwah pergi.  Terkejut sangat bila dapat voice note dalam grup keluarga dari sepupu yang sorang lagi.  


Shila datang tengok Kak Siah buat kali terakhir.  Ramai orang lain datang jugak kak iringi akak buat kali terakhir.

Semoga Allah cucuri rahmat ke atas rohnya akak...semoga Allah terima segala perbuatan baik akak, semoga Allah ampunkan segala dosa-dosa akak.

Al-Fatihah buatmu kak Norsiah binti Hamzah.